Storitve 3D-tiska z industrijskimi polimeri

Feb 2, 2022
V zadnjem četrtletju leta 2020 se je podjetje Sorv-Elektro Oy odločil investirati v svoj prvi miniFactory Ultra 3D-tiskalnik. Po samo 7 mesecih jih je dodana vrednost naprave prepričala, da so kupili še en Ultra 3D-tiskalnik in s tem povečali zmogljivosti proizvodnje izdelkov z visoko zmogljivimi polimernimi deli za svoje stranke.
V tokratnem blogu razkrivamo, kaj je družbo Sorv-Elektro pripeljalo do naložbenih odločitev, kakšnim povpraševanjem so s tem želeli ugoditi in kakšen je njihov pogled na prihodnost izdelave delov z industrijskimi materiali.

3D-tisk in tradicionalne metode proizvodnje

Sorv-Elektro Oy in Salon Metalelektro Oy sta del skupine SME Elektro-Group Oy, ki ponuja celovite proizvodne storitve od načrtovanja do končnega izdelka. Sodobni stroji in oprema v kombinaciji tradicionalnih metod proizvodnje in 3D-tiska podjetju Salon Metalelektro omogočajo izdelavo zahtevnih mehanskih komponent.

Del izboljšanja proizvodnih zmogljivosti je bila odločitev o naložbi v industrijske stroje za 3D-tiskanje. V letu 2020 so bile izvedene prve naložbe in prvi 3D-tiskalnik miniFactory Ultra je bil nameščen v prostorih podjetja Sorv-Elektro v mestu Salo na Finskem. Željo po širitvi na področje aditivne proizvodnje je spodbudila ena od njihovih strank, ki je potrebovala dele s kompleksno geometrijo in zahtevnimi lastnostmi.

“Družba Sorv-Elektro je želela izvesti strankin projekt, zato se je začel investicijski postopek. Po celoviti primerjavi in vrsti testnih tiskov z miniFactory je bila sprejeta odločitev o nakupu. Temeljni vzroki za odločitev so bili hitra, strokovna in lokalna storitev v kombinaciji z zmogljivim strojem, ki je delal tako, kot je bilo obljubljeno.”

Joni Niemi,

izvršni direktor družbe Sorv-Elektro Oy

Uporaba tiskanja visoko zmogljivih polimerov se je začela z obsežnim usposabljanjem uporabnikov, ki ga je organiziral miniFactory, nato pa so ga podprle stranke družbe Sorv-Elektro. Pri prilagajanju nove tehnologije je pričakovati, da bo krivulja učenja dolga, vendar so se zahvaljujoč številnim primerom strank že na samem začetku znanje in izkušnje hitro kopičile. Z izkoriščanjem tega znanja je 3D-tiskanje z visoko zmogljivimi polimeri kmalu zatem postalo standardna proizvodna metoda v podjetju Sorv-Elektro. S tem je bil čas uvajanja nove tehnologije krajši, naložba pa je hitro postala donosna.

Your content goes here. Edit or remove this text inline or in the module Content settings. You can also style every aspect of this content in the module Design settings and even apply custom CSS to this text in the module Advanced settings.

Povečanje kapacitet 3D-tiska zaradi večjega povpraševanja

Sedem mesecev po namestitvi prvega 3D-tiskalnika miniFactory Ultra so se na podjetju Sorv-Elektro zaradi vse večjega povpraševanja in dodane vrednosti prvega stroja odločili, da bodo kupili še eno enoto.

Sorv-Elektro je s 3D-tiskanjem bistveno izboljšal svoj nabor storitev. Zdaj lahko ponujajo izdelavo delov v celotnem življenjskem ciklu izdelka, od prototipov in serijske proizvodnje do izdelave rezervnih delov. Za prvo tovarno miniFactory Ultra je bilo več kot 95 % delov izdelanih za stranke, preostalih 5 % so predstavljale predvsem šablone in nastavki za lastno proizvodnjo. Veliko povpraševanje strank in zanimanje za raziskave in razvoj znotraj podjetja je pomenilo, da prvi 3D-tiskalnik Ultra od postavitve ni imel prostega dne.

Da bi zadostili vse večjemu povpraševanju strank in omogočili testiranje znotraj razvojnega oddelka, se je podjetje Sorv-Elektro po samo sedmih mesecih od uvedbe prvega tiskalnika odločilo za naložbo v drugi 3D-tiskalnik Ultra. Oba tiskalnika miniFactory Ultra sta že dokazala, da je proizvodnja z industrijskim 3D-tiskalnikom prilagodljiva metoda za izpolnjevanje povpraševanja strank. Ponovljivost na industrijski ravni je bila pozitivno presenečenje in je pri operaterjih ustvarila zaupanje v stroje.

“Možnost izdelave kompleksnejših oblik, lažja struktura, svoboda izbire pravega materiala in možnost, da ga dobimo na 1-kilogramskih kolutih (in ne minimalnih naročilih, ki se štejejo v metričnih tonah), so spremenili pravila igre. Če to združimo s hitrostjo pridobivanja fizičnega končnega dela iz ideje brez programiranja, je proizvodnja s tiskalnikom Ultra 3D brez dvoma prava izbira.”

Anssi Laaksonen,

Skrbnik za kupce, Sorv-Elektro Oy

Zaradi vedno večjega povpraševanja strank po storitvah tiskanja je industrijsko 3D-tiskanje postalo prednostna metoda izdelave delov v podjetju Sorv-Elektro, kjer zdaj pogosto velja, da je 3D-tiskanje primarna metoda izdelave.

Nova doba proizvodnje – industrijski 3D-tisk kot storitev

Zdaj, ko se svet usmerja v bolj trajnostno prihodnost, je lokalna proizvodnja na zahtevo vse bolj razširjena, zato se potreba po prilagodljivih podizvajalcih s profesionalnimi zmogljivostmi aditivne proizvodnje lahko hitro poveča. Kadar je treba zahtevnejše dele proizvesti na način, da izpolnjujejo cilje varovanja okolja, je ena od najprimernejših rešitev zagotovo industrijsko 3D-tiskanje.

Z industrijskim 3D-tiskanjem lahko dosežemo proizvodnjo delov brez nepotrebnih skladišč, zahtevnih logističnih verig ali tveganja, da bi deli kje na poti obtičali. Če proizvodnjo opravite vi ali vaš lokalni partner, lahko zagotovite, da so deli izdelani pravočasno in v skladu z vašimi potrebami. Če to združite s svobodo geometrije, zmanjšano težo izdelkov in drugimi lastnostmi visoko zmogljivih polimerov, se vam bodo odprle še nepoznane priložnosti.

kontaktni obrazec
Pišite nam!

Pošljite sporočilo in odgovorili vam bomo v najkrajšem možnem času.