WASP je z uporabo okolju prijaznih materialov 3D-natisnil Dior Pop-up trgovino

Nov 16, 2021
Francoska luksuzna modna znamka Dior je za predstavitev svoje najnovejše kolekcije uporabila gradbeno znanje italijanskega proizvajalca 3D-tiskalnikov WASP. Unikatno Diorjevo konceptno trgovino so 3D-natinsili iz olkolju prijaznih materialov.

Francoska luksuzna modna znamka Dior je za predstavitev svoje najnovejše kolekcije uporabila gradbeno znanje italijanskega proizvajalca 3D-tiskalnikov WASP (World’s Advanced Saving Project). Diorjeva nova inovativna pop-up trgovina se nahaja na plaži Jumeirah v Dubaju. Dve modularni strukturi pop-upa sta bili natisnjeni v 3D-tehniki z uporabo naravnih materialov, kar je WASP-ova niša materialov. Zunanje stene so natisnjene z Diorjevim značilnim motivom kanapeja, zlasti iz priljubljene linije torbic “Lady Dior”. Okrogle stavbe je zasnovalo podjetje WASP, v njih pa se nahajajo kolekcija “Dioriviera” Marie Grazie Chiuri, potrebščine za plažo Dior Maison in izbrani kosi iz kolekcije Dior Cruise 2022. WASP s tem projektom nadaljuje svoje raziskovalno poslanstvo, da bi z uporabo naravnih materialov ustvarili ekološke zgradbe, natisnjene v 3D-tehniki. Konceptna trgovina bo odprta od 25. oktobra 2021 do 22. marca 2022.

Pri tem projektu z Diorjem je proizvajalec uporabil svoj sistem za 3D-tisk Crane WASP, da bi ustvaril strukture v okviru luksuzne estetike. Z uporabo naprednih digitalnih gradbenih tehnik je WASP lahko 3D-natisnil krožno stavbo z minimalnimi odpadki in zmanjšal ekološki vpliv v primerjavi s tradicionalnimi metodami gradnje. Strukture Diorjeve konceptualne trgovine so bile ustvarjene z dvema tiskalnikoma Crane WASP hkrati – s to opremo je bilo za postavitev stavbe potrebno le malo človeškega posredovanja. Skupna površina je 80 kvadratnih metrov, pri čemer je bilo uporabljenih 55 ton materiala za tisk. Za tisk modularnih struktur je bilo potrebnih 120 ur.

Podjetje WASP je na področju ustvarjanja okolju prijazne arhitekture doseglo velik napredek pri uresničevanju svojega poslanstva. Veliko arhitekturnih projektov, natisnjenih v 3D-tehniki, temelji na betonu, ki ima velik ogljični odtis. Že oktobra 2019 je WASP začel sodelovati s strokovnjaki za arhitekturo na šoli za trajnostni razvoj v Italiji pri načrtovanju projekta ekološke hiše TECLA. Projekt TECLA je bil zaključen v začetku letošnjega leta, s čimer so bili postavljeni temelji za prihodnje projekte, kot je ta Diorjev pop-up, ki podjetju omogoča implementacijo njihovih raziskav na področju trajnostnih gradbenih materialov.
Tiskalnik Crane WASP lahko naravne kamne spremeni v uporaben gradbeni material. Tiskalnik je sposoben tudi ponovno uporabiti gradbene ruševine za ustvarjanje novega materiala. Poleg tega lahko Crane WASP meša geopolimere skupaj z glino in tako ustvarja gradbeni material – čeprav je po navedbah na spletni strani WASP ta posebna zmožnost še vedno v fazi raziskav in razvoja. Več o projektu lahko preberete tu.  

 

https://youtu.be/RE1BSjgqjyo

Vir: 3dnatives.com, 9.11.202, Mikahila L.

 

kontaktni obrazec
Pišite nam!

Pošljite sporočilo in odgovorili vam bomo v najkrajšem možnem času.