Phillips o svoji hibridni rešitvi aditivne proizvodnje in sodelovanju z družbo Meltio

Oct 15, 2021
Vedno več je industrij, ki se odločajo za aditivno proizvodnjo. Eden izmed pogostih načinov vključevanja aditivne proizvodnje v novih sektorjih je nekakšna hibridna rešitev. Najnovejše podjetje, ki je implementiralo hibridni pristop, je Philips, vodilni ponudnik rešitev za izdelke in storitve proizvodnih tehnologij za komercialne trge in zvezne vlade.

Phillips CorporationPortal 3D-natives je intervjuval vodjo aditivne proizvodnje podjetja Phillips Corporation. Z vami delimo prevod prispevka.

Vedno več je industrij, ki se odločajo za aditivno proizvodnjo. Eden izmed pogostih načinov vključevanja aditivne proizcodnje v novih sektorjih je nekakšna hibridna rešitev. Z drugimi besedami, rešitev, ki vsebuje tako subtraktivne (ali tradicionalne metode, kot je obdelava CNC) kot aditivne proizvodne komponente. Najnovejše podjetje, ki je implementiralo hibridni pristop, je Philips, vodilni ponudnik rešitev za izdelke in storitve proizvodnih tehnologij za komercialne trge in zvezne vlade. Novi hibridni stroj je zlasti kombinacija subtraktivne tehnologije obdelovalnega stroja CNC podjetja Haas Automation z dodajalno lasersko glavo podjetja Meltio. Z Johnom Harrisonom, direktorjem dodajalne proizvodnje pri Phillips Corporation, smo se usedli, da bi izvedeli več o stroju in njegovih aplikacijah, na primer v pomorskem sektorju, pa tudi o tem, zakaj so se odločili za večji korak na trg aditivne proizvodnje in o njihovem partnerstvu s podjetjem Meltio.

3DN: lahko predstavite sebe in svojo povezavo s 3D-tiskom?

Sem John Harrison, direktor aditivne proizvodnje v družbi Phillips Corporation. Phillips je v industriji 3D-tiska že 16 let. Ena mojih prvih izkušenj s to tehnologijo je bila v bolnišnici Walterja Reida, kjer so zdravniki pomagali vojakom s travmatičnimi poškodbami glave. Zdravniki so posneli 3D-skene poškodovanega dela glave vojaka, nato pa natisnili ploščo, ki jo je bilo treba vsaditi za popravilo lobanje.

Z razvojem tehnologije so se pojavile nove priložnosti na področju proizvodnje, prilagajanja človeku (kolenski vsadki, popravilo zob, slušni aparati) in podpore dobavni verigi. Naše podjetje se osredotoča na to, da bi aditivna tehnologija, znanje in izkušnje prišle v roke inovatorjev, ki bodo spremenili svet.

3DN: Povejte nam nekaj več o novi hibridni rešitvi aditivne proizvodnje? Zakaj se je družba Phillips odločila za uporabo AM?
Pred osmimi leti so naše stranke Phillipsa pritegnile na področje hibridne aditivne proizvodnje. Kot partnerja podjetja Haas Automation, vodilnega svetovnega proizvajalca CNC proizvodnih rešitev, nas je stranka prosila, da v frezo CNC vgradimo dodajalno glavo z žičnim lokom. To je bil naš prvi hibrid. Z leti smo eksperimentirali z nekaj različnimi tehnologijami za integracijo v frezalni stroj.
Pred nekaj leti smo se začeli pogovarjati z Ministrstvom za obrambo o ekspedicijski hibridni rešitvi. Kmalu zatem se je na nas obrnil proizvajalec originalne opreme, ki je želel integrirati aditivno tehnologijo v stroj Haas UMC-1000. Te poizvedbe so bile katalizator za razvoj Phillipsove hibridne ekipe.

3DN: Da bi ustvarili rešitev, ste uporabili Meltioovo tehnologijo neposrednega nanašanja energije (DED). Kaj je podjetje Phillips pritegnilo k Meltio in zakaj DED namesto drugih tehnologij aditivne proizvodnje?

Imeli smo nekaj izkušenj z več tehnologijami in eksperimentirali smo z žičnim lokom ter rešitvami za izpihovanje prahu. Naleteli smo na podjetje Meltio in menimo, da se dobro ujemamo. Melito je razvil M450, rešitev DED z žično napeljavo, ki uporablja več laserjev. Zasnova je uporabljala več laserjev z majhno močjo, zaradi česar je bila rešitev cenovno dostopna. Glava je bila zasnovana tako, da uvaja moč z več strani, kar stroju omogoča izdelavo aditivnih plasti v kateri koli smeri. Uporaba laserjev zmanjšuje toploto, ki se dodaja delovnemu območju, in količino pomožnega plina argona.

Podjetje Meltio je svoje tiskalne motorje že vključevalo v robotske roke, kar nam je dalo prednost pri razvoju postopka za vključitev tehnologije v stroj Haas. Začeli smo na triosnem stroju Haas TM-1, da bi prikazali zmožnost uporabe v ekspedicijskih okoljih. Ko se je razvedelo, da delamo na tem projektu, nas je proizvajalec originalne opreme zaprosil za izdelavo hibridne enote, ki bi temeljila na stroju Haas UMC-1000.
Ekipa podjetja Meltio nas je pri tem podpirala in še naprej izboljšuje že tako robusten tiskalniški stroj. Zadovoljni smo z zanimanjem naših strank za ta izdelek.

3DN: Kakšne so prednosti uporabe subtraktivne in aditivne proizvodnje v enem stroju? Zakaj ne samo enega ali drugega?

Hibridni stroj se lahko uporablja za nove dele in dele za popravilo. Prednosti pri novih delih so očitne v ekspedicijskem okolju. Če nimate surovin, lahko “vzgojite del” in ga nato dokončate s pomočjo stroja za strojno obdelavo na drobno. Druge aplikacije za nove dele vključujejo dele, ki so uliti ali zahtevajo veliko količino odstranjenega materiala.
Če je sestavni del poškodovan ali obrabljen, hibrid ponuja predvidljivo popravilo. Obrabljeno območje se lahko ponavljajoče odstrani, DED laserska glava lahko natančno doda material v praznino, nato pa se na stroju za strojno obdelavo na sekundarni ravni ponovno dokonča v skladu z izvirnimi tolerancami. Poleg ekspedicijskega popravila bi lahko hibridna rešitev koristila tudi proizvodnim linijam in delavnicam za izdelavo kalupov.

3DN: Kakšne so možnosti uporabe te rešitve? Katere panoge menite, da bodo imele koristi?

Vedno, ko pomislim na primer uporabe ekspedicijske rešitve, pomislim na oddajo na kanalu Discovery Channel z naslovom “Deadliest Catch” (Najsmrtonosnejši ulov). V njej spremljamo ribiče rakov, ki lovijo morske sadeže v Medvedjem morju. V večini epizod se na čolnu pokvari pomemben sestavni del. Običajno nimajo rezervnega dela in se morajo odločiti, kako ga popraviti ali pa se morajo vrniti v pristanišče. Vrednost možnosti, da se del izdela ali popravi na mestu, kjer je potreben, je očitna. Pomislite na potrebe velikih mornariških plovil na morju ali vojaka, ki podpira opremo v oddaljenih okoljih. Uporaba je očitna. V proizvodnih obratih se kot odlična aplikacija pojavlja popravilo sestavnih delov, ki se redno obrabljajo.

3DN: Kakšne zadnje besede za bralce portala 3Dnatives?

Navdušeni smo, da lahko sodelujemo pri prenosu tehnologije Meltio na platformo Haas. Verjamemo, da bosta cenovna dostopnost in možnosti servisa hibridnega stroja Phillips številnim delavnicam omogočila, da izkoristijo potencial te rešitve, ki spreminja pravila igre. Več informacij najdete na Phillipsovi spletni strani. 
Kaj menite o Phillipsovi uporabi tehnologij aditivne proizvodnje? Delite svoje mnenje z nami v komentarjih ali nam pišite na info@3d-tisk.si.

Vir: 3dnatives.com.  

kontaktni obrazec
Pišite nam!

Pošljite sporočilo in odgovorili vam bomo v najkrajšem možnem času.