Se izplača investirati v profesionalni 3D-tiskalnik?

Sep 6, 2021
3D-tiskalnik? Nekoč, ko je večina ljudi še menila, da je aditivna proizvodnja tehnologija prihodnosti, so profesionalni 3D-tiskalniki stali več sto tisoč evrov, kakovost tiska pa je pustila veliko želenega. Izdaja patentov je na trg privabila na stotine podjetij za 3D-tisk. Veliko teh podjetij je začelo proizvajati poceni namizne tiskalnike, zaradi česar je bila tehnologija bolj vsakdanja in dostopna povprečnemu potrošniku.

Namizni tiskalniki so imeli do nedavnega odprto komoro in tiskali s PLA ter številnimi drugimi nezahtevnimi filamenti. Danes na trgu lahko najdemo namizne tiskalnike, ki ponujajo vse več profesionalnih funkcij. Trenutno imajo ti tiskalniki zaprto komoro, čedalje višje temperature in so izdelani iz kakovostnih materialov, zaradi česar lahko delajo z več filamenti, kot njihovi predhodniki iz prejšnjih let.

Torej, če so namizni 3D-tiskalniki na voljo po relativno nizki ceni, je smiselno vlagati v profesionalno napravo za 3D-tisk, ki običajno stane nekajkrat več?
Seveda! Pravzaprav se ti dve vrsti tiskalnikov med seboj zelo razlikujeta. In čeprav so namizni tiskalniki dosegli velik tehnološki napredek, pri industrijskih tiskalnikih ta napredek ni bil nič manjši. Pravzaprav so industrijski tiskalniki tisti, ki so v prvi vrsti odgovorni za določanje smeri celotne industrije. Pri tovrstnih tiskalnikih se uporabljajo najnovejše mehanske, elektronske in programske rešitve, ki bistveno izboljšajo kakovost tiska, materialne možnosti in uporabniško izkušnjo.

Na kakšen način se namizni 3D-tiskalniki razlikujejo od industrijskih?

Glavna razlika, ki razlikuje industrijske 3D-tiskalnike od namiznih, je zasnova tiskalnikov in kakovost uporabljenih komponent. Industrijski tiskalniki imajo zelo togo strukturo, ki je v celoti izdelana iz kovine. To omogoča predvsem doseganje veliko večjih hitrostih tiska brez izgube kakovosti, pa tudi stvari, kot so vijačni pogon in matice s kompenzacijo zračnosti, vplivajo na življenjsko dobo samega tiskalnika in na dejstvo, da po stotih ali tisočih urah tiska naprave tiskajo z enako kakovostjo.
Druga značilnost, ki ju razlikuje, je prostornina tiskalnika. Namizni tiskalniki imajo običajno +/- 200 mm na vsaki osi, kar pomeni 8-litrsko prostornino, medtem ko imajo industrijski tiskalniki s +/- 500 mm na vsaki osi prostornino 125 l, zaradi česar lahko natisnemo 15-krat večje elemente kot na namiznem tiskalniku.
3D-tisk je povezan predvsem s kompleksnimi geometrijami, ki so pogosto nedostopne drugim proizvodnim tehnologijam. Vendar pa ne vedo vsi, da so zapletene oblike in notranje strukture predvidene izključno za tisk na industrijskih tiskalnikih, ki so opremljeni z dvema šobama. Zakaj? Omogočajo tisk z dvema različnima materialoma, vključno s podpornimi materiali, kot je HIPS, ki jih lahko zlahka odtrgate z modela, predvsem pa iz vodotopnih materialov, kot je ODS-20. Ta material nam omogoča, da ustvarimo nešteto kanalov in projekcij, saj lahko nosilce speremo tako, da model postavimo v ultrazvočni čistilec.

Poleg tega so industrijski tiskalniki opremljeni z zaprto in ogrevano delovno komoro, ki nam omogoča tisk z inženirskimi materiali. Imajo veliko boljše parametre trdnosti kot standardni filamenti, vendar potrebujejo tudi veliko višje temperature za tisk. Zato je ogrevana komora tako pomembna, omogoča nadzorovano okolje za tisk in preprečuje krčenje materiala. Pri namiznih tiskalnikih je temperatura v komori blizu temperature okolice, zato je obseg materialov, združljivih s takšnim tiskalnikom, bolj omejen kot pri industrijskih tiskalnikih. Za primerjavo, namizni tiskalnik običajno lahko natisne od 3 do 6 različnih materialov, medtem ko industrijski tiskalnik lahko natisne do 20 različnih materialov.

Naslednji zelo pomemben vidik je natančnost dimenzij. Profesionalni tiskalniki dobrih proizvajalcev dosegajo natančnost 0,2 % in še višjo s pravilno kalibracijo tiskalnika, namizni tiskalniki pa natančnost 0,5-1 %. Medtem ko pri majhnih podrobnostih ne bo tako pomembno, pri tisku večjih elementov, npr. 200x200x200m, pa bo dimenzijsko odstopanje približno 2 mm. Na natančnost dimenzij vplivajo številni dejavniki, zasnova ekstruderja, kakovost uporabljenih komponent, gonilniki koračnih motorjev in ti elementi, običajno v industrijskih tiskalnikih, so veliko višjega razreda.

Zadnja stvar pri dostojnem 3D-tiskalniku industrijskega razreda je podpora proizvajalcev tovrstnih naprav. Proizvajalci pogosto o svojih napravah ne govorijo le kot o 3D-tiskalniku, ampak kot o sistemih za tisk. To je zato, ker proizvajalci industrijskih rešitev med drugim ponujajo pomožne naprave, kot je sušilec filamentov, vnaprej pripravljene nastavitve za tisk, pa tudi usposabljanje za delo s tiskalnikom in urejanje ustreznih parametrov tiska in modelov.

Mnogi mislijo, da jim bo industrijski tiskalnik prezahteven in raje začnejo svojo pustolovščino s 3D-tiskom z nečim cenejšim in bolj osnovnim … nič ne bi moglo biti dalje od resnice!
Upravljalec industrijskega tiskalnika, ima veliko manj odgovornosti, kot če bi uporabljal njegovega “namiznega” kolega. To je zato, ker imajo veliko odličnih rešitev, kot so: samodejna kalibracija, izravnavanje mrež, samodejno dvigovanje neaktivne glave ali samodejno čiščenje šob. Pravzaprav se vse dogaja na ravni nadzorne plošče, pa naj bo to na tiskalniku ali na namenskem spletnem mestu, za razliko od namiznega tiskalnika, ki pogosto zahteva osnovno znanje in posredovanje.
Če povzamemo, je največja pomanjkljivost profesionalnih sistemov za tisk njihova razmeroma visoka cena, saj se cene takih tiskalnikov začnejo pri 50.000 PLN (približno 11,000 €) neto in končajo pri 200.000 PLN (približno 50.000 €) neto. Kljub temu tej ceni sledijo posebne prednosti v obliki zanesljivosti, kakovosti tiska, dodatnih storitev in mnoge drugih.
Če se še kdo sprašuje, ali je vredno izbrati dražjo rešitev, je odgovor pritrdilen!

Vir: https://omni3d.com/blog/is-it-worth-to-invest-in-a-professional-3d-printer/

kontaktni obrazec
Pišite nam!

Pošljite sporočilo in odgovorili vam bomo v najkrajšem možnem času.